Bay wood motorsports
Image default
Business / Automotive

Global positioning system

Het global positioning system is beter bekend bij de afkorting GPS. Het is een plaatsbepalingssysteem wat aan de hand van satellieten bepaald waar je op aarde staat. Het systeem werd vanaf 1967 ontwikkeld door de Amerikaanse overheid onder de naam NAVSTAR. Het systeem maakte het mogelijk om overal ter aarde continue te navigeren. In 1983 is het systeem vrijgegeven voor civiel gebruik omdat een vliegtuig gecrashed was door gebrek aan navigatie. In 1978 werd de eerste satelliet gelanceerd en in 1995 was de dekking wereldwijd compleet. Tegenwoordig is bijna elke mobiele telefoon voorzien van GPS tracker en heeft elke auto een ingebouwd navigatie systeem wat werkt op de GPS satellieten.

Het systeem bestaat uit 32 verschillende satellieten die in 6 vaste banen rondom de aarde draaien. Het systeem is zo opgesteld dat er altijd 4 satellieten bereikbaar zijn ongeacht de positie op aarde. De ruimtevaartuigen zweven op ongeveer 20 duizend kilometer hoogte. Een GPS ontvanger kan zijn positie bepalen aan de hand van 4 verschillende satellieten. Het singaal wordt vertaald naar coördinaten die tot op een meter nauwkeurig de positie van iemand kunnen bepalen op deze aardbol.

GPS systemen kunnen op allerlei manieren toegepast worden. Het was op de eerste plaats de bedoeling om deze satellieten vooral militair te gebruiken. Echter is op civiel gebied ook een hoop mogelijk. Zo werken de meeste navigatie systemen op GPS en wordt het ook gebruikt als beveiliging. Een GPS tracker auto zorgt er voor dat gestolen auto’s met gemak terug gevonden worden en geven een rijkelijk overzicht van de bewegingen van een bepaald voertuig. Zo kan een baas zien wat een werknemer doet en kan een mooi overzicht van de reisbewegingen gemaakt worden. Ook is het voor pakketdiensten handig om track en trace aan te bieden zodat de consument een indicatie heeft hoe lang een bepaald pakket nog onderweg is.   

https://mygpstracker.nl/