Bay wood motorsports
Image default
Business / Automotive

Het belang van een heftruckcertificaat

Jaarlijks gebeuren er ruim 4000 ongevallen met heftrucks in Nederland. Vaak omdat men niet in het bezit is van een (geldig) heftruckcertificaat. Deze ongevallen hebben vaak ernstig letsel of de dood tot gevolg. Als bestuurder van een heftruck moet je dus kennis van zaken hebben en je bewust zijn van gevaren en het veilig omgaan met een heftruck.

Veilig werken met de heftruck

Veiliger werken met een heftruck kan op een aantal manieren, ook de werkgever heeft hier invloed op. Het is namelijk belangrijk dat de heftrucks regelmatig worden onderhouden, en dat werknemers worden verplicht hun heftruckcertificaat te halen alvorens zij met een heftruck aan het werk gaan. Biedt daarnaast voldoende theorie en praktijkinformatie aan en zorg dat heftruckchauffeurs hiervoor tekenen. Een heftruck wordt namelijk wettelijk al gezien als een ‘gevaarlijke machine’. Werken met een heftruck mag daarom ook pas vanaf je 16e levensjaar, en tot je 18e onder toezicht.

Zoals hierboven genoemd moet je kennis hebben van een ruim aantal zaken alvorens je een heftruck mag besturen, bijvoorbeeld in welke gevallen je een heftruck niet mag besturen. Daarnaast moet je kunnen omgaan met verschillende soorten ladingen, en begrijpen wanneer iets wel en niet kan. Het is belangrijk dat je je van de veiligheidsregels bewust bent en deze naleeft.

Gevolgen

Wanneer de werkgever heftruckbestuurders in dienst heeft zonder heftruckcertificaat, dan kan de arbeidsinspectie de werkgever een boete opleggen. Ook kunnen zij dit doen als er niet veilig om wordt gegaan met het gebruik van een heftruck, bijvoorbeeld door de heftruck te zwaar te belasten. Daarnaast keert de verzekering geen geld uit bij schade of letsel, wanneer de bestuurder niet in het bezit is van een heftruckcertificaat. Verandert de situatie niet, dan kan de inspectie besluiten het magazijn te sluiten.

Kosten van een heftruckcertificaat

Een heftruckcertificaat hoeft niet duur te zijn, dat bewijst BLOM heftruckopleidingen. Al vanaf €175 haalt u uw heftruckcertificaat door middel van een tweedaagse heftruckopleiding. Dit certificaat heeft een geldigheid van 5 jaar. Daarna kunt u binnen een halve dag uw certificaat verlengen met behulp van een opfriscursus.

http://www.blomopleidingen.nl/heftruckcertificaat/